Końcem listopada zakończyliśmy cykl warsztatów specjalistycznych pn. „Warsztaty pieczenia chleba” w ramach projektu współpracy pt. „Moda na lokalne smaki”. W spotkanych zorganizowanych w miejscowościach Wszembórz, Pałczyn, Obłaczkowo, Boguszynek, Pietrzyków, Nekla, Komorze Przybysławskie wzięło udział 84 osoby. Pod czujnym okiem Basi i Macieja Piątkiewicz #Mojewypieki uczestnicy zdobyli wiedzę na temat pieczenia chleba. Takie krok po kroku od ziarenka do bochenka. Każdy zakładał własna hodowlę zakwasu chlebowego oraz zakwasu na żurek. Pani Basia opowiadała o swojej pasji pieczenia chleba, wspominała swoje początki. Dzieliła się nie tylko zdobytym doświadczeniem, lecz także swoimi wyrobami Pani Basia zaprezentowała książkę „Kiszenie i fermentacja”, której jest autorką jednego rozdziału o chlebie. Można było uzyskać autograf i specjalną dedykację. O smaczny poczęstunek podczas warsztatów zadbały Koła Gospodyń Wiejskich – za co składamy serdeczne podziękowania