Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Strona opracowana przez Lokalną Grupę Działania - „Z Nami Warto” w ramach operacji, której celem jest wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR) współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR - LGD “Z Nami Warto”.
01_slider
baner (1).jpg
baner (2).jpeg
4_www.jpg
baner (2).jpg
5_www.jpg
baner (4).jpeg
baner (4).jpg
7_www.jpg
baner (9).JPG
baner (10).JPG
baner (12).jpg
baner (14).JPG
baner (16).JPG
baner (6).JPG
3_www.JPG
6_www.jpg
8_www.jpg
11_www.jpg
15 września odwiedziliśmy Zieliniec, gdzie w ramach projektu pn. "Moda na lokalne smaki" mieliśmy kanapkowy zawrót głowy. To było istne szaleństwo - kanapki na słono, słodko, zimno i ciepło. Na wspólnym stole pojawiły się także: tosty, pizzerinki z ciasta drożdżowego, hod dogi na cieście francuskim. Na wytrwałych czekały gofry z owocami. Cudowna rodzinna zabawa. W warsztatach wzięły udział 34 osoby.
9 września na kulinarną ucztę zaprosił nas Wrąbczynek. Podczas międzypokoleniowych warsztatów kulinarnych w ramach projektu pn. "Moda na lokalne smaki" przygotowywano puszyste gofry z owocami i bitą śmietaną. Słoneczna sobota sprawiła, że ten dzień był pełen radości, zabawy i słodkości. W warsztacie uczestniczyło 30 osób.
8 września w Pietrzykowie odbył się międzypokoleniowy warsztat kulinarny w ramach projektu pn. " Moda na lokalne smaki", w trakcie którego królowała szalona kapusta. Jakież to uniki stosowała aby nie zostać pokrojona. Poddała się babcinej machinie.Sami zobaczcie ile było radości i zabawy. W warsztacie uczestniczyło 30 osób.
W Marzeninie motywem przewodnim warsztatów były kiszonki. Panie z KGW uchyliły rąbka tajemnicy zdradzając babciny sposób na genialne kiszone ogórki i kiszoną kapustę. Dodatkowo przygotowały słynne marzenińskie goloki z surówką, pyszne drożdżówki z malinami oraz lemoniada ze świeżej mięty. Na koniec przy wspólnym stole odbyła się degustacja przygotowanych potraw. W warsztacie uczestniczyło 30 osób.
Kilka dni temu zakończyliśmy cykl warsztatów specjalistycznych pn. „Warsztaty wędliniarskie” w ramach projektu współpracy pt. „Moda na lokalne smaki”. W spotkanych zorganizowanych w miejscowościach Marzenin, Książno, Gorazdowo, Stęgosz, Pietrzyków, Wolica Kozia, Opatówko wzięło udział 84 osoby.
W dniach 29-30 listopada br. w Hermanowie odbyło się spotkanie członków Związek Stowarzyszeń "Wielkopolska Sieć LGD”, w którym udział wzięli przedstawiciele wszystkich lokalnych grup działania z województwa Wielkopolskiego.