Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Strona opracowana przez Lokalną Grupę Działania - „Z Nami Warto” w ramach operacji, której celem jest wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR) współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR - LGD “Z Nami Warto”.
01_slider
baner (1).jpg
baner (2).jpeg
4_www.jpg
baner (2).jpg
5_www.jpg
baner (4).jpeg
baner (4).jpg
7_www.jpg
baner (9).JPG
baner (10).JPG
baner (12).jpg
baner (14).JPG
baner (16).JPG
baner (6).JPG
3_www.JPG
6_www.jpg
8_www.jpg
11_www.jpg
3 października dojechaliśmy do miejscowości Stęgosz na przepyszne i zdrowe przekąski. Były pierożki kebabowe, chlebek ziołowy, sałatka paseczkowa, deska serów i wędlin, pomidory w sosie czosnkowym z serem feta, sałatka warstwowa z brokułem i kurczakiem, sałatka z surimii, sałatka warstwowa z fasolką szparagową. Największą frajdę miały dzieci, które przygotowywały mini hamburgerki. Na koniec odbyła się wspólna degustacja przygotowanych potrwa. To była prawdziwa uczta. W warsztacie wzięło udział 41 osób. A wszystko to w ramach projektu pn. "Moda na lokalne smaki"
30 września odwiedziliśmy Nowe Miasto nad Wartą, gdzie w ramach projektu pn: "Moda na lokalne smaki" królowała Nadwarciańska pyra. Najsmaczniejszym hitem warsztatów okazały się placki ziemniaczane. Była też pyra z gzikiem, sałatka ziemniaczana oraz kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. W warsztacie wzięło udział 32 osób.
Prosto z Gorazdowa udaliśmy się do Opatówka na warsztat pt. Zdrowe smaki dla każdego, w ramach projektu pn: "Moda na lokalne smaki". Dzieci przygotowywały świeżo wyciskane soki i jogurty. Trochę starsi tarli pyry na plendze. Na stole znalazła się także pizza plendzowa, placki po węgiersku, placki na słodko, z marchewką i cukinią. Wspólna kolacja była okazją do wspomnień. W warsztacie wzięło udział 30 osób.
29 września naszą kulinarną podróż w ramach projektu pn: "Moda na lokalne smaki" rozpoczęliśmy od Gorazdowa. Pod czujnym okiem pana Oskara zgłębialiśmy wiedzę na temat robienia domowej kiełbasy i bigosu. Dla dzieci była nie lada atrakcja widząc kiełbaskowe "korale". W warsztacie wzięło udział 30 osób
27 września panie z KGW Żółków zaprosiły nas na witaminową ucztę. Przygotowały pyszne, zdrowe i kolorowe sałatki owocowo - warzywne.W trakcie przygotowań opowiadały o diecie i zdrowym żywieniu. W warsztacie wzięło udział 30 osób. Kulinarny warsztat w ramach projektu pn: " Moda na lokalne smaki"