Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Strona opracowana przez Lokalną Grupę Działania - „Z Nami Warto” w ramach operacji, której celem jest wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR) współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR - LGD “Z Nami Warto”.
01_slider
baner (1).jpg
baner (2).jpeg
4_www.jpg
baner (2).jpg
5_www.jpg
baner (4).jpeg
baner (4).jpg
7_www.jpg
baner (9).JPG
baner (10).JPG
baner (12).jpg
baner (14).JPG
baner (16).JPG
baner (6).JPG
3_www.JPG
6_www.jpg
8_www.jpg
11_www.jpg
W niedzielę 8 października gościliśmy w miejscowości Brzóstków. Tam czekał na nas kolorowy bar sałatkowy. Prawdziwa bomba witaminowa sałatek klasycznych i nowoczesnych, słodkich i słonych. W menu znalazła się sałatka gyros, jarzynowa, buraczana, makaronowa, z ravioli i rukolą oraz słodkie: z brzoskwiniami, z ananasem i selerem, wieloowocowa. W warsztacie wzięło udział 40 osób. A wszystko to w ramach projektu pn: " Moda na lokalne smaki"
Nasza kulinarna podróż po gminie Żerków zaprowadziła na do miejscowości Lisew. Tam w ramach projektu pn: "Moda na lokalne smaki", czekał na nas drób na różne sposoby. Ileż tam było smakowitości: szaszłyki z fileta z cebulką, pieczarkami i ogórkiem, galaciki, medaliony z pieczarkami, serem i papryką, de volaille z serem mozzarellą, zraziki obtoczone chrupkami, zapiekanka z makaronem, pieczarkami i żółtym serem, opiekane udka z kurczaka z pieczarkami i papryką, sałatka z ryżem, ananasem i kukurydzą, sałatka „gyros”, nuggetsy dla najmłodszych. W warsztacie wzięło udział 30 osób.
W pierwszym tygodniu października odwiedziliśmy gminę Żerków. 6 października w Bieździadowie odbył się kulinarny warsztat międzypokoleniowy w ramach projektu pn: "Moda na lokalne smaki". Od kanapki do sałatki pod takim hasłem panie z KGW w Bieździadowie przygotowywały swoje smaczne arcydzieła. W warsztacie wzięło udział 30 osób.
3 października dojechaliśmy do miejscowości Stęgosz na przepyszne i zdrowe przekąski. Były pierożki kebabowe, chlebek ziołowy, sałatka paseczkowa, deska serów i wędlin, pomidory w sosie czosnkowym z serem feta, sałatka warstwowa z brokułem i kurczakiem, sałatka z surimii, sałatka warstwowa z fasolką szparagową. Największą frajdę miały dzieci, które przygotowywały mini hamburgerki. Na koniec odbyła się wspólna degustacja przygotowanych potrwa. To była prawdziwa uczta. W warsztacie wzięło udział 41 osób. A wszystko to w ramach projektu pn. "Moda na lokalne smaki"
30 września odwiedziliśmy Nowe Miasto nad Wartą, gdzie w ramach projektu pn: "Moda na lokalne smaki" królowała Nadwarciańska pyra. Najsmaczniejszym hitem warsztatów okazały się placki ziemniaczane. Była też pyra z gzikiem, sałatka ziemniaczana oraz kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. W warsztacie wzięło udział 32 osób.