Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Strona opracowana przez Lokalną Grupę Działania - „Z Nami Warto” w ramach operacji, której celem jest wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR) współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR - LGD “Z Nami Warto”.
01_slider
baner (1).jpg
baner (2).jpeg
4_www.jpg
baner (2).jpg
5_www.jpg
baner (4).jpeg
baner (4).jpg
7_www.jpg
baner (9).JPG
baner (10).JPG
baner (12).jpg
baner (14).JPG
baner (16).JPG
baner (6).JPG
3_www.JPG
6_www.jpg
8_www.jpg
11_www.jpg
Dziś szkolimy się z tworzenia grafik w programie CANVA i wykorzystanie ich w mediach społecznościowych. Prowadzący dr Piotr Kotlarek - Centrum PISOP. W szkoleniu biorą udział przedstawiciele organizacji NGO z terenu obszaru działania LGD - Z Nami Warto. Projekt współfinansowany z środków Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030
11 października wzięliśmy udział w warsztatach międzypokoleniowych "Ziemniaczana rozpusta" w ramach projektu pn: "Moda na lokalne smaki" w Słomowie. Na 6 stanowiskach przygotowane zostały pyszne i pachnące specjały wśród których znalazła się zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, patelnia Rolnika z ziemniakami i maślanką, kopytka ziemniaczane, placki ziemniaczane, pyra z gzikiem. Wspólna kolacja była doskonałą okazją do wymiany kulinarnych doświadczeń. W warsztacie wzięło udział 30 osób.
10 października odwiedziliśmy Psary Polskie, gdzie czekał na nas warsztat pierogowy. Lepkie ciasto, pyszne i zdrowe nadzienia, szczypta tajemnego składnika oraz odrobina chęci, to według takiego powstało prawie tysiąc pierogów. Fantastyczna zabawa i małych i dużych W warsztacie wzięło udział 30 osób. Warsztat międzypokoleniowy realizowany przy współpracy z KGW Dolina Wrześnicy w ramach projektu pn: "Moda na lokalne smaki".
Pierogi z uśmiechem pod takim hasłem czekały na nas kulinarne warsztaty miedzypokoleniowe w Kołaczkowie, w ramach projektu pn: " Moda na lokalne smaki". Pierogi to jedna ze znanych, tradycyjnych potraw kuchni polskiej, którą lubią dzieci i dorośli. Podczas spotkania każdy mógł wykazać się kreatywnością. Wszyscy pomagali sobie nawzajem, dzieląc się umiejętnościami. Dzieci chętnie wałkowały przygotowane ciasto i lepiły pierogi. Wspólnie przygotowaliśmy pierogi z różnymi farszami. Były pierogi tradycyjne : z mięsem i pieczarkami, z kapustą i grzybami oraz ruskie. Były pierogi z truskawkami, z borówkami oraz z serem na słodko, które uwielbiają dzieci. Pod czujnym okiem pani Krysi powstały gruzińskie pierożki chinkali z nadzieniem mięsnym oraz pierogi z ciasta drożdżowego z farszem meksykańskim i pierożki argentyńskie na cieście kruchym. Podczas warsztatów uczyliśmy się jak lepić tradycyjne uszka z kapustą i grzybami, które stanowiły dodatek do czerwonego barszczu. Na deser były domowe cista. Było pysznie W warsztacie uczestniczyły 42 osoby
W niedzielę 8 października gościliśmy w miejscowości Brzóstków. Tam czekał na nas kolorowy bar sałatkowy. Prawdziwa bomba witaminowa sałatek klasycznych i nowoczesnych, słodkich i słonych. W menu znalazła się sałatka gyros, jarzynowa, buraczana, makaronowa, z ravioli i rukolą oraz słodkie: z brzoskwiniami, z ananasem i selerem, wieloowocowa. W warsztacie wzięło udział 40 osób. A wszystko to w ramach projektu pn: " Moda na lokalne smaki"
Nasza kulinarna podróż po gminie Żerków zaprowadziła na do miejscowości Lisew. Tam w ramach projektu pn: "Moda na lokalne smaki", czekał na nas drób na różne sposoby. Ileż tam było smakowitości: szaszłyki z fileta z cebulką, pieczarkami i ogórkiem, galaciki, medaliony z pieczarkami, serem i papryką, de volaille z serem mozzarellą, zraziki obtoczone chrupkami, zapiekanka z makaronem, pieczarkami i żółtym serem, opiekane udka z kurczaka z pieczarkami i papryką, sałatka z ryżem, ananasem i kukurydzą, sałatka „gyros”, nuggetsy dla najmłodszych. W warsztacie wzięło udział 30 osób.