Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Strona opracowana przez Lokalną Grupę Działania - „Z Nami Warto” w ramach operacji, której celem jest wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR) współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR - LGD “Z Nami Warto”.
01_slider
baner (1).jpg
baner (2).jpeg
4_www.jpg
baner (2).jpg
5_www.jpg
baner (4).jpeg
baner (4).jpg
7_www.jpg
baner (9).JPG
baner (10).JPG
baner (12).jpg
baner (14).JPG
baner (16).JPG
baner (6).JPG
3_www.JPG
6_www.jpg
8_www.jpg
11_www.jpg
25 października uczestniczyliśmy w pączkowych warsztatach kulinarnych w ramach projektu pn. "Moda na lokalne smaki". Panie z KGW Lisewo - Prosna przygotowały mnóstwo smacznych atrakcji. Były pączki, rogaliki, zapiekanki, a na koniec zupa gulaszowa. Wspólna degustacja, była okazją do wymiany przepisów i doświadczeń kulinarnych. Już wiemy co zrobić aby paczki były puszyste, lekkie i rumiane. W warsztacie uczestniczyło 39 osób.
24 października odwiedziliśmy Lipie, gdzie na stole królowała wołowina. KGW " Zaradni i Gospodarni" przygotowało warsztat kulinarny w ramach projektu pn. " Moda na lokalne smaki". Przyrządzono pyszną zupę gulaszową oraz strogonow z kluseczkami półfrancuskimi. Wspólne chwile przy domowym cieście przeniosły wszystkich do lat młodzieńczych. A cóż się wtedy działo W warsztacie uczestniczyło 30 osób.
Październikowe sobotnie popołudnie spędziliśmy w Chromcu. Tam panie z KGW przygotowały międzypokoleniowy warsztat kulinarny w ramach projektu pn. "Moda na lokalne smaki", gdzie motywem przewodnim były jabłka. Każdy miał jakieś zadanie. Maluchy przygotowywały prawdziwe dzieła sztuki, a pozostali zakazali rękawy i przygotowywali pyszne, pachnące racuchy z jabłkami, pieczone jabłuszka z nadzieniem bakaliowym, ciasteczka, szarlotki, zupę dyniową i kluseczki dyniowe. Biesiadowaniu, wspólnej zabawy i uśmiechów nie było końca. W warsztacie uczestniczyły 32 osoby.
Zapraszamy do Gorzyc - wioski dobrej zabawy Czeka na was QUEST " Z wizytą w gorzyckim zespole folwarcznym". Realizacja projektu współpracy pn. " Wioski tematyczne i zagrody edukacyjne narzędziem aktywizacji społeczności lokalnej".
Chyba każdy w swoim życiu próbował kiedyś pizzy, o której nie może zapomnieć do dziś. We Wrąbczynkowskich Holendrach na warsztatach kulinarnych, każdy próbował w swojej pizzy odnaleźć ten niepowtarzalny włoski smak. Zapach unosił się po całej szkole i kusił najmłodszych podczas szalonych zabaw. W kulinariach wzięło udział 36 osób. Warsztat zorganizowany w ramach projektu pn: " Moda na lokalne smaki"
20 października przyszedł czas na naleśniki. Gościliśmy w Pałczynie, gdzie panie z KGW przygotowały międzypokoleniowy warsztat naleśnikowy w ramach projektu pn: "Moda na lokalne smaki". Były naleśniki na słono z kurczakiem i parówkami oraz na słodko z nutellą, owocami, konfiturami. Prawdziwą petardą okazał się naleśnik z cukrem. Tym trochę starszym przypomniał smak dzieciństwa. W warsztacie wzięło udział 30 osób.