Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Strona opracowana przez Lokalną Grupę Działania - „Z Nami Warto” w ramach operacji, której celem jest wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR) współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR - LGD “Z Nami Warto”.
01_slider
baner (1).jpg
baner (2).jpeg
4_www.jpg
baner (2).jpg
5_www.jpg
baner (4).jpeg
baner (4).jpg
7_www.jpg
baner (9).JPG
baner (10).JPG
baner (12).jpg
baner (14).JPG
baner (16).JPG
baner (6).JPG
3_www.JPG
6_www.jpg
8_www.jpg
11_www.jpg
Końcem listopada zakończyliśmy cykl warsztatów specjalistycznych pn. „Warsztaty pieczenia chleba” w ramach projektu współpracy pt. „Moda na lokalne smaki”. W spotkanych zorganizowanych w miejscowościach Wszembórz, Pałczyn, Obłaczkowo, Boguszynek, Pietrzyków, Nekla, Komorze Przybysławskie wzięło udział 84 osoby. Pod czujnym okiem Basi i Macieja Piątkiewicz #Mojewypieki uczestnicy zdobyli wiedzę na temat pieczenia chleba. Takie krok po kroku od ziarenka do bochenka. Każdy zakładał własna hodowlę zakwasu chlebowego oraz zakwasu na żurek. Pani Basia opowiadała o swojej pasji pieczenia chleba, wspominała swoje początki. Dzieliła się nie tylko zdobytym doświadczeniem, lecz także swoimi wyrobami Pani Basia zaprezentowała książkę „Kiszenie i fermentacja”, której jest autorką jednego rozdziału o chlebie. Można było uzyskać autograf i specjalną dedykację. O smaczny poczęstunek podczas warsztatów zadbały Koła Gospodyń Wiejskich – za co składamy serdeczne podziękowania
28 października nasza podróż kulinarna na kulinarne warsztaty międzypokoleniowe w ramach projektu pn. " Moda na lokalne smaki" dobiegła końca. Ostatnie warsztaty odbyły się w Strzyżewie. Zapach wypiekanego ciasta piernikowego, opowiastki o świątecznych tradycjach oraz śpiewanie kolęd sprawiły, że warsztaty nabrały wyjątkowej świątecznej atmosfery. W warsztacie uczestniczyło 30 osób.
28 października na "Kapuściane biesiadowanie" zaprosiły nas panie z KGW "Grzybowianki" z Grzybowa. Zorganizowały warsztat kulinarny w ramach projektu pn. "Moda na lokalne smaki", gdzie motywem przewodnim były dania z kapusty. Każdy od malucha do seniora był odpowiedzialny za obranie, pokrojenie, usmażenie lub upieczenie. Wspólna zabawa w trakcie warsztatów zaowocowała przygotowaniem pysznych kapuścianych dań. Były gołąbki, paszteciki z kapustą i grzybami podane z barszczem, pierogi z kapustą i grzybami oraz serem okraszane zasmażką, bigos, sałatka gyros, sałatka z modrej kapusty,kiszona kapusta, rogale. Na koniec wspólna degustacja. Palce lizać. W warsztacie uczestniczyły 32 osoby.
27 października odwiedziliśmy Targową Górkę. Co tam się działo Panie z KGW przygotowały kolorowy, bardzo zdrowy warsztat kanapkowo - sałatkowy, w ramach projektu pn. "Moda na lokalne smaki". Świeże warzywa, przyprawy, zioła, ostre noże pozwoliły wszystkim na chwilę poczuć się jak w telewizyjnym programie kulinarnym. Lista przygotowanych potraw była tak długa, że nie sposób wymienić wszystkich. Najważniejsza była dobra zabawa i radość gotowania. W warsztacie uczestniczyły 34 osoby
26 października świetlica wiejska w Obłaczkowie zmieniła się w prawdziwą włoską pizzerię. Panie z KGW w Obłaczkowie przygotowały pizzowy warsztat kulinarny w ramach projektu pn. " Moda na lokalne smaki". Każdy pizzaiolo komponował ulubione składniki i z utęsknieniem czekał na swoje dzieło. Fantazja nie znała granic. Na talerze trafiały pizze uśmiechnięte buźki i kwiatki. W warsztacie uczestniczyło 30 osób.