Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Strona opracowana przez Lokalną Grupę Działania - „Z Nami Warto” w ramach operacji, której celem jest wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR) współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR - LGD “Z Nami Warto”.
01_slider
baner (1).jpg
baner (2).jpeg
4_www.jpg
baner (2).jpg
5_www.jpg
baner (4).jpeg
baner (4).jpg
7_www.jpg
baner (9).JPG
baner (10).JPG
baner (12).jpg
baner (14).JPG
baner (16).JPG
baner (6).JPG
3_www.JPG
6_www.jpg
8_www.jpg
11_www.jpg
28 października na "Kapuściane biesiadowanie" zaprosiły nas panie z KGW "Grzybowianki" z Grzybowa. Zorganizowały warsztat kulinarny w ramach projektu pn. "Moda na lokalne smaki", gdzie motywem przewodnim były dania z kapusty. Każdy od malucha do seniora był odpowiedzialny za obranie, pokrojenie, usmażenie lub upieczenie. Wspólna zabawa w trakcie warsztatów zaowocowała przygotowaniem pysznych kapuścianych dań. Były gołąbki, paszteciki z kapustą i grzybami podane z barszczem, pierogi z kapustą i grzybami oraz serem okraszane zasmażką, bigos, sałatka gyros, sałatka z modrej kapusty,kiszona kapusta, rogale. Na koniec wspólna degustacja. Palce lizać. W warsztacie uczestniczyły 32 osoby.
27 października odwiedziliśmy Targową Górkę. Co tam się działo Panie z KGW przygotowały kolorowy, bardzo zdrowy warsztat kanapkowo - sałatkowy, w ramach projektu pn. "Moda na lokalne smaki". Świeże warzywa, przyprawy, zioła, ostre noże pozwoliły wszystkim na chwilę poczuć się jak w telewizyjnym programie kulinarnym. Lista przygotowanych potraw była tak długa, że nie sposób wymienić wszystkich. Najważniejsza była dobra zabawa i radość gotowania. W warsztacie uczestniczyły 34 osoby
26 października świetlica wiejska w Obłaczkowie zmieniła się w prawdziwą włoską pizzerię. Panie z KGW w Obłaczkowie przygotowały pizzowy warsztat kulinarny w ramach projektu pn. " Moda na lokalne smaki". Każdy pizzaiolo komponował ulubione składniki i z utęsknieniem czekał na swoje dzieło. Fantazja nie znała granic. Na talerze trafiały pizze uśmiechnięte buźki i kwiatki. W warsztacie uczestniczyło 30 osób.
25 października uczestniczyliśmy w pączkowych warsztatach kulinarnych w ramach projektu pn. "Moda na lokalne smaki". Panie z KGW Lisewo - Prosna przygotowały mnóstwo smacznych atrakcji. Były pączki, rogaliki, zapiekanki, a na koniec zupa gulaszowa. Wspólna degustacja, była okazją do wymiany przepisów i doświadczeń kulinarnych. Już wiemy co zrobić aby paczki były puszyste, lekkie i rumiane. W warsztacie uczestniczyło 39 osób.
24 października odwiedziliśmy Lipie, gdzie na stole królowała wołowina. KGW " Zaradni i Gospodarni" przygotowało warsztat kulinarny w ramach projektu pn. " Moda na lokalne smaki". Przyrządzono pyszną zupę gulaszową oraz strogonow z kluseczkami półfrancuskimi. Wspólne chwile przy domowym cieście przeniosły wszystkich do lat młodzieńczych. A cóż się wtedy działo W warsztacie uczestniczyło 30 osób.
Październikowe sobotnie popołudnie spędziliśmy w Chromcu. Tam panie z KGW przygotowały międzypokoleniowy warsztat kulinarny w ramach projektu pn. "Moda na lokalne smaki", gdzie motywem przewodnim były jabłka. Każdy miał jakieś zadanie. Maluchy przygotowywały prawdziwe dzieła sztuki, a pozostali zakazali rękawy i przygotowywali pyszne, pachnące racuchy z jabłkami, pieczone jabłuszka z nadzieniem bakaliowym, ciasteczka, szarlotki, zupę dyniową i kluseczki dyniowe. Biesiadowaniu, wspólnej zabawy i uśmiechów nie było końca. W warsztacie uczestniczyły 32 osoby.