Tegoroczne święto smaków poprzedziła msza święta odprawiona w podziękowaniu za plony w kościele pw. św. Ducha. Uroczysty charakter mszy podkreślił udział chóru Camerata oraz Zespołu Folklorystycznego „Ziemia Wrzesińska”. Członkowie zespołu nieśli wieniec dożynkowy oraz dar do ołtarza.
Ponad 20 kół gospodyń wiejskich oraz lokalnych producentów żywności wystawiło swoje stoiska. Były zatem wypieki i słodkości. Nie zabrakło dań mięsnych i zup.
Tradycją Powiatowego Święta Smaków staje się konkurs kulinarny. W zeszłym roku koła gospodyń wiejskich przygotowywały potrawy z ziemniaków. Tym razem wybór padł na gołąbki.
Gość święta smaków Tomasz Jakubiak nie ograniczył się tylko do konsumpcji. Na scenie przed licznie zgromadzoną publicznością przeprowadził pokaz kulinarny.
Uczestnicy pokazu mogli też spróbować boczku, który według gościa specjalnego kocha każdy Polak. Jakubiak podał go z lekko azjatyckim ostrygowym sosem i do tego z marchewką na słodko-kwaśno.
Wydarzenie zwieńczył koncert Mariusza Kalagi w amfiteatrze.